El Salvador Berpaling ke Kanada untuk Produk Loteri Digital Baharu
toto

El Salvador Berpaling ke Kanada untuk Produk Loteri Digital Baharu

El Salvador sedang mencari untuk menjadi yang pertama mengiktiraf bitcoin sebagai tender sah dalam perjanjian loteri digital baharu. Untuk berbuat demikian, ia akan bergantung pada bantuan Kanada berikutan kelulusan langkah keluaran macau perundangan minggu lepas.

Presiden El Salvador Nayib Bukele
Presiden El Salvador Nayib Bukele memberikan ucapan umum, di atas. Negara ini meningkatkan jejak digitalnya melalui perkongsian loteri baharu dengan Kanada. (Imej: Financial Times )
Dewan Undangan Negeri mengesahkan perjanjian ekonomi minggu lalu dengan 64 undi n menyokong dan empat menentang.

Perjanjian itu menyatakan bahawa loteri elektronik akan ditambah kepada produk yang ditawarkan oleh National Lottery of Beneficence (LNB, untuk akronim bahasa Sepanyolnya). El Salvador dan Kanada akan mula mengurus dan menggalakkan kerjasama ekonomi dan pembangunan sosial antara negara.

Kedua-dua negara pada mulanya menandatangani perjanjian itu pada Februari lalu. Walau bagaimanapun, Perhimpunan perlu menandatanganinya untuk kerja dimulakan. Projek ini mempunyai tempoh 10 tahun, dengan peluang untuk diperbaharui.

Butiran Perjanjian
Perjanjian itu juga membenarkan El Salvador menggunakan dana untuk program kesihatan awam, pendidikan dan bantuan sosial. Produk loteri baharu juga akan menyediakan sokongan kewangan untuk penjual tiket loteri dan menggalakkan pembangunan infrastruktur majlis perbandaran.

Perjanjian itu menetapkan bahawa, daripada jumlah pendapatan yang diterima Data SGP oleh Loteri Negara, 10% akan diperuntukkan kepada majlis perbandaran untuk melaksanakan kerja-kerja untuk faedah penduduk. Peratusan yang sama akan memberi manfaat kepada penjual loteri. Projek kesihatan awam, pendidikan dan bantuan sosial akan menerima selebihnya.

Sebagai bonus, menurut pengumuman loteri, El Salvador tidak membuat sebarang pelaburan kewangan untuk melancarkan inisiatif baharu itu. Sebaliknya, Kerjasama Komersial Kanada (CCC) akan menanggung perbelanjaan.

CCC ialah entiti pimpinan kerajaan yang dibangunkan oleh Parlimen Kanada pada tahun 1946. Piagamnya termasuk pembangunan perjanjian perdagangan dua hala dan pelbagai hala. Di samping itu, ia meningkatkan akses domestik kepada barangan dan perkhidmatan antarabangsa dan sebaliknya.

Pertumbuhan Ekonomi Serantau
Presiden LNB, Javier Milián, memberikan penggubal undang-undang gambaran tentang cara produk loteri baharu itu berfungsi. Beliau menyifatkan loteri elektronik sebagai langkah seterusnya kerana pengguna boleh membeli tiket dengan nombor tertentu yang mereka pilih.

Sehingga tiga cabutan setiap hari boleh dilakukan melalui pelaksanaan loteri elektronik. Milián juga menyerlahkan faedah tawaran loteri baharu kepada komuniti tempatan.

Terdapat juga keperluan untuk memenuhi keperluan generasi muda pengguna. Segmen ini lebih tertarik kepada produk digital sambil tidak mengabaikan pasaran Togel SDY tiket loteri tradisional. Milián menegaskan bahawa loteri elektronik mengisi ceruk pasaran dan mencipta aliran pendapatan baharu untuk meningkatkan ekonomi El Salvador.

Selain itu, CCC akan membuka operasi di El Salvador. Ini akan menjana lebih banyak pekerjaan kerana syarikat perlu mengambil kakitangan pentadbiran dan kakitangan jualan, operasi dan komersial. Walaupun perbelanjaan operasi itu akan ditanggung, Milián memberi jaminan kepada penggubal undang-undang bahawa sekurang-kurangnya 50% daripada jualan loteri akan merangkumi hadiah.